+48 604-451-031
APIINHALACJA PODWYSOKIE

Portfolio Category: Nasze miody

Miód lipowy

Jak sama nazwa wskazuje pozyskiwany jest z kwiatów lipy. Miód lipowy polecany jest w przeziębieniach, działa przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie, napotnie, a także przeciwgorączkowo. Ma działanie uspokajające i lekko nasenne. W praktyce działa przeciwkaszlowo, rozgrzewająco reguluje ciśnienie tętnicze krwi działa moczopędnie.
Read more

Miód mniszkowy

Jak sama nazwa wskazuje pozyskiwany jest z mniszka lekarskiego. Mimo wielkiej popularności kwiatów mniszka miód ten jest trudno dostępny, w zależności od sezonu zbiorowego. Nazywany jet również miodem majowym, ponieważ wtedy mniszek obficie kwitnie. Stosowany w problemach z wątrobą, żołądkiem i nerkami, a także w stanach obniżonej odporności. Wspomaga układ trawienny, stosowany jest również w…
Read more

Miód rzepakowy

Jest miodem jasnym, w stanie płynnym niemalże bezbarwny lub o barwie słomkowej. W zapachu jest niezbyt intensywny, posiada woń zbliżoną do zapachu kwiatów rzepaku. Miód rzepakowy jest przede wszystkim polecany osobom uskarżający się na choroby serca i układu krwionośnego. Dzięki dużej zawartości cukrów prostych, zwłaszcza glukozy i fruktozy, miód ten wzmacnia mięsień sercowy, wspomaga jego…
Read more

Miód z pierzgą i propolisem

Szczególnie polecany w leczeniu stanów chorobowych jelit, anemii, chorobie nadciśnieniowej, w stanach wyczerpania, zmęczenia, chorobach układu nerwowego. Skuteczny w ostrych i przewlekłych zapaleniach górnych i dolnych dróg oddechowych, przy schorzeniach wieku starczego, łuszczycy, przy zaburzeniach wzroku. Wspomaga leczenie przerostu gruczołu krokowego. Pierzga z miodem i propolisem posiada właściwości odżywcze antybakteryjne i odtruwające. Jest również bogata…
Read more

Miód z pyłkiem i propolisem

To wyjątkowe połączenie skrystalizowanego miodu nektarowego, pyłku oraz propolisu. Najważniejszą zaletą miodu z pyłkiem i propolisem są jego właściwości lecznicze. Miód ten to solidny ładunek mikro i makroelementów, białka, witamin, egzogennych aminokwasów, kwasów organicznych i enzymów, których organizm potrzebuje do pełnego zdrowia i sprawności. Połączenie tych trzech wartościowych produktów miodu, pyłku i propolisu- sprawia, że…
Read more

Miód gryczany

Jest jednym z najwartościowszych miodów. Znane są zwłaszcza jego właściwości lecznicze.  Ma charakterystyczną ciemną barwę i ostry smak. Zawiera witaminy i materiały łatwo przyswajalne przez człowieka. Stosowany jest zwłaszcza w chorobach układu krążenia, chorobach skóry oraz na kaszel. Poznajcie właściwości miodu gryczanego. Miód gryczany- z czego powstaję? Miód gryczany ma kolor mocnej herbaty. Przechowywany dłuższy…
Read more

Miód akacjowy

Jest jednym z nielicznych rodzajów miodu, który posiada bardzo jasną barwę. Najczęściej określa się go jako jasno słomkowy. Patoka, czyli płynna postać miodu,ma czasem tak jasny kolor, że wydaje się być nawet bezbarwna. Pozyskiwany jest w okresie kwitnienia robinii akacjowej czyli tzw. białej lipy, która stanowi doskonały materiał miododajnej dla pszczół. Jest cennym źródłem korzystnych…
Read more

Miód wielokwiatowy

Różni się w zależności od rejonu kraju i terminu, w jakim został pozyskany, przybiera barwę od jasnokremowej po herbacianą. Po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie na jasnoszare lub jasnobrązowe. Miody wielokwiatowe pozyskiwane wiosną charakteryzują się zazwyczaj jasną barwą i bardzo delikatnym smakiem oraz aromatem, Zbierane w pełni lata są natomiast znacznie ciemniejsze bardzo aromatyczne i nieco ostrzejsze.…
Read more

Miód spadziowy iglasty

Pochodzący ze spadzi drzew iglastych jest bardzo ciemnym miodem. Pozyskiwany jest przeważnie na terenach bogatych w lasy jodłowe. Spadziować jednak mogą też inne iglaki- tj. sosna, modrzew, świerk, a także tuja. Owady pobierają z liści gałęzi wymienionych drzew sok roślinny, z którego wykorzystują składniki białkowe, a pozostałą słodką, lepką ciecz składająca się głównie z węglowodanów,…
Read more