Jest miodem jasnym, w stanie płynnym niemalże bezbarwny lub o barwie słomkowej.
W zapachu jest niezbyt intensywny, posiada woń zbliżoną do zapachu kwiatów rzepaku.
Miód rzepakowy jest przede wszystkim polecany osobom uskarżający się na choroby serca i układu krwionośnego. Dzięki dużej zawartości cukrów prostych, zwłaszcza glukozy i fruktozy, miód ten wzmacnia mięsień sercowy, wspomaga jego pracę, a także rozszerza naczynia wieńcowe, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału. Dzięki zawartości acetylocholiny, a także potasu i magnezu miód stabilizuje ciśnienie krwi oraz hamuje proces miażdżycowy.
Miód rzepakowy wpływa także dobroczynnie na watrobe i nerki. Dzięki wzbogaceniu codziennej diety o miód rzepakowy, bogaty w cukry proste zwiększa zdolność watroby do detoksykacji, wspomaga organizm w procesie odtruwania organizmu oraz wspomaga go w procesach trawienia tłuszczów, a także co ma szczególne znaczenie u osób uskarżających się na dolegliwości związane z zapaleniem układu moczowego. Spożywanie miodu rzepakowego może także niwelować dolegliwości towarzyszące wrzodom żołądka i dwunastnicy oraz przeciwdziałać wystąpieniu zgagi. Dzięki dużej zawartości boru, pierwiastka niezbędnego do budowy tkanki kostnej, wspomaga układ kostny, a także prawidłowe funkcjonowanie śledziony i tarczycy.
Miód rzepakowy sprawdza się także jako naturalny środek na oparzenia i rany, przyspiesza gojenie się skóry i przeciwdziała powstawaniu blizn.