Jest jednym z nielicznych rodzajów miodu, który posiada bardzo jasną barwę. Najczęściej określa się go jako jasno słomkowy. Patoka, czyli płynna postać miodu,ma czasem tak jasny kolor, że wydaje się być nawet bezbarwna. Pozyskiwany jest w okresie kwitnienia robinii akacjowej czyli tzw. białej lipy, która stanowi doskonały materiał miododajnej dla pszczół. Jest cennym źródłem korzystnych dla ludzkiego organizmu substancji.
Zastosowanie miodu akacjowego:
- Polecany do spożycia dla cukrzyków.
- Polecany w wypadkach skurczów jelit i żołądka.
- Łagodzi on objawy nadkwasoty.
- Polecany jest w walce z bezsennością.
- Bardzo dobry i przydatny środek na kaszel, a także w przypadkach przeziębienia.
- Wykazuje działanie moczopędne, połączone z równoczesnym oczyszczaniem układu moczowego.
Smak: Słodki, delikatny, lekko mdły, lekko kwaskowaty
Zapach: Słaby zbliżony do zapachu kwiatu akacji
Przechowywanie: Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18*C)
Kolor: Jasno słomkowy, bezbarwny