Różni się w zależności od rejonu kraju i terminu, w jakim został pozyskany, przybiera barwę od jasnokremowej po herbacianą. Po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie na
jasnoszare lub jasnobrązowe. Miody wielokwiatowe pozyskiwane wiosną charakteryzują się zazwyczaj jasną barwą i bardzo delikatnym smakiem oraz aromatem,
Zbierane w pełni lata są natomiast znacznie ciemniejsze bardzo aromatyczne i nieco ostrzejsze.
Miód wielokwiatowy stosuje się w chorobach alergicznych dróg oddechowych, takich jak atopowa astma
oskrzelowa czy katar sienny,stanowi również cenne zródło energii dla mięśnia sercowego, dlatego
zalecany jest w chorobach serca i naczyń krwionośnych, a także w dolegliwościach wątroby i dróg
żółciowych.
Miody wielokwiatowe znajdują również zastosowanie w leczeniu reumatyzmu i anemii.
Stanowi także cenny produkt odżywczy w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu.