+48 604-451-031
APIINHALACJA PODWYSOKIE

Miód spadziowy iglasty

Pochodzący ze spadzi drzew iglastych jest bardzo ciemnym miodem. Pozyskiwany jest przeważnie na terenach bogatych w lasy jodłowe. Spadziować jednak mogą też inne iglaki- tj. sosna, modrzew, świerk, a także tuja. Owady pobierają z liści gałęzi wymienionych drzew sok roślinny, z którego wykorzystują składniki białkowe, a pozostałą słodką, lepką ciecz składająca się głównie z węglowodanów, zwaną spadzią. Są to miody gęstsze od nektarowych i zawierają więcej związków mineralnych, szczególnie potasu, fosforu, chloru, siarki, magnezu, wapnia i żelaza.

Zastosowanie miodu spadziowego:

  • wzmacnia serce i układ krążenia.
  • charakteryzuje go wysoka aktywność antybiotyczna i bakteriobójcza.
  • działają antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, wspomagają system odpornościowy człowieka.
  • posiadają właściwości przeciwreumatyczne.
  • polecane są w schorzeniach drug oddechowych, przewodu pokarmowego,serca, układu krążenia, układu nerwowego, przy zabużeniach trawienia.

Kolor: Ciemny przybiera barwy zgniło zielonej przez szarobrązową aż do prawie czarnej.
Smak: Intensywny smak, lekko żywiczny i niezbyt słodki. Mogą w nim występować także kwaśne lub gorzkawe nuty.
Zapach: Delikatny subtelnie korzenny,czasem także żywiczny lub orzechowy. Przechowywanie:Suche i zacienione miejsce (temp.8-18*C)

No Comments Yet.

Leave a comment